Προτάσεις για την πρωτογενή παραγωγή


Μέσα από τοπικά σύμφωνα διατροφής να έχει τη δυνατότητα η «τουριστική βιομηχανία» της περιοχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λ.π) να προσφέρει στους καταναλωτές   αγροτικά προϊόντα του νομού Αργολίδας (κηπευτικά, εσπεριδοειδή, λάδι, αγκινάρες, κρέας, ψάρια Αργολικού και Σαρωνικού κλπ)
Να ιδρυθούν λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων από παραγωγούς (απόγευμα ή βράδυ) .
Να προωθηθούν βιολογικά και πιστοποιημένα προϊόντα που έχουν παραχθεί στην Αργολίδα σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, στα κυλικεία των σχολείων, στα γηροκομεία και στα νοσοκομεία του νομού.
Να προχωρήσει και να ενισχυθεί το πρόγραμμα της απονιτροποίησης των εδαφών σε όλες τις καλλιέργειες με σκοπό την προστασία των νερών του υπεδάφους αλλά και της θάλασσας. Σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση των αγροτών με την αλλαγή των καλλιεργητικών συνηθειών, αλλά και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
Να αποκτήσουν τα αγροτικά μας προϊόντα ονοματεπώνυμο. Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Αργολίδας να αποκτήσουν Ονομασία Προέλευσης.
Να δημιουργηθεί κέντρο διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Να ενισχυθούν προγράμματα σύνδεσης της τοπικής παραγωγής με άλλες δραστηριότητες όπως με τον  οικο-τουρισμό, αγροτουρισμό, με την παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα καλλιεργειών.

Να θεωρηθεί ο Αργολικός κόλπος, η θαλάσσια περιοχή της Ερμιονίδας και η θάλασσα βορείως της Επιδαύρου κορεσμένος από πλευράς ιχθυοκαλλιεργειών.
Να γίνει μελέτη που θα καθορίσει τα όρια των ρύπων του Αργολικού κόλπου.
 Να ελεγχθεί και απαγορευθεί η υπεραλίευση.
Να σταματήσει η χρήση καταστρεπτικών για το βυθό εργαλείων. (μηχανότρατων βενζινότρατων κ.λπ).
Προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων για πόσιμο νερό και νερό για άρδευση, έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα η αναρχία στη λήψη υδάτων από τον Ανάβαλο, τη Λέρνα, το κεφαλάρι και τις άλλες πηγές του νομού.
Ταυτόχρονα με το έργο της επέκτασης του Ανάβαλου πρέπει να σχεδιασθεί συνολικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το κόστος για το πότισμα για τους αγρότες, έτσι όπως σχεδιάσθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες το έργο του Αναβάλου, σχεδιασμός που επαναλαμβάνεται σήμερα είναι υπέρογκο. Το μικρότερο κόστος  για τους αγρότες μπορεί να επιτευχθεί με τη διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό της άρδευσης μέσα από την επέκταση του Ανάβαλου και την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών. Πρέπει να κατασκευασθούν  κεντρικές δεξαμενές με δυνατότητας παροχής νερού μέσα από φυσική ροή, ώστε ο αγρότης να ποτίζει όποια στιγμή επιθυμεί, με ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου άρδευσης, (σταγονίδια, εδαφοκάλυψη για ελάττωση της απώλειας νερού κ.λπ ). Όχι στο «χύμα» πότισμα. Όχι να περιμένουν οι αγρότες στην ουρά επί 20 μέρες για να ποτίσουν.

Να συνεχισθεί και να ενταθεί ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα
Να σχεδιασθούν μικρά φράγματα στα ρέματα για καλύτερο εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Να δοθεί νερό για ύδρευση και άρδευση στην Ερμιονίδα με σωστό προγραμματισμό. Να δοθεί προτεραιότητα στο φράγμα της Τζερτζελιάς.

Κοστολόγηση των προτάσεων: Δεκάδες εκατομμύρια σήμερα διατίθενται από Ευρωπαϊκά προγράμματα για το θέμα των νερών στην Αργολίδα. Θεωρούμε επομένως ότι δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης των έργων σωστής διαχείρισης των νερών της Αργολίδας, αλλά ότι δεν έχει γίνει ο σωστός προγραμματισμός και σωστή ιεράρχηση των έργων. Ενώ υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό στην πηγή της Λέρνας, υπάρχουν ακόμα μεγάλες περιοχές της Αργολίδας που υδρεύονται από γεωτρήσεις με νερό δηλητήριο. Αντί να αντιγράψουμε το παράδειγμα των Ιρίων, όπου εκεί φθάνει το νερό με φυσική ροή στους αγρότες που ποτίζουν με μικρό κόστος, όποτε επιθυμούν, επιλέξαμε τη μεταφορά του νερού με αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (βλπ επέκταση προς Κουτσοπόδι), πράγμα που θα καταστήσει το κόστος της παροχής νερού άρδευσης για τον αγρότη απαγορευτικό.

(Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις τις έχει επεξεργασθεί η άλλη πρόταση Ναυπλίου, τις οποίες και υιοθετούμε)

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

.

.

.

.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.