Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς Αργολίδας για κοινωνικές πολιτικές στο νομό μας


Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η κοινωνική μέριμνα και πρόνοια δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά αδήριτη ανάγκη. Μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Αργολίδας, όπως και όλων των άλλων περιοχών της χώρας περνάνε δύσκολες ώρες. Η Δημοκρατική Αριστερά Αργολίδας πιστεύει ότι οι κρατικές δομές  μαζί με την Αυτοδιοίκηση είναι αυτές που κατά κύριο λόγο πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού προστασίας των αδύναμων οικονομικά ομάδων πληθυσμού.  Αρωγοί της προσπάθειας αυτής πρέπει να είναι και άλλοι Απευθυνόμαστε λοιπόν στους φορείς  του Νομού που μπορούν να βοηθήσουν (Επιμελητήρια, Επιστημονικοί φορείς, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Εκκλησία κλπ). Οι προτάσεις μας βασίζονται στην συνεργασία μεταξύ τους και την ενεργητική συμμέτοχη των ενεργών πολιτών. Πιστεύουμε επίσης ότι μπορεί πιλοτικά τουλάχιστον να γίνουν προσπάθειες εφαρμογής κάποιων από τα προτεινόμενα μετρά με την ενθάρρυνση δημιουργίας τοπικών δικτύων αλληλεγγύης. Χρειάζεται επίσης κατά την άποψη μας ένας συνολικός σχεδιασμός και μια εκτεταμένη καμπάνια στήριξης του προγράμματος αλληλεγγύης των Δήμων  και των άλλων φορέων του νομού μας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι προτάσεις μας πέραν της αλληλεγγύης στηρίζονται και προωθούν τις αρχές της τοπικής ανάπτυξης, του αντικαταναλωτισμού, της κοινωνικής συνοχής, της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν τις βλέπουμε σαν ένα κλειστό κείμενο αλλά σαν μια πρώτη επεξεργασία και θα χαρούμε να υπάρξουν βελτιώσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις ώστε να γίνει και πιο ολοκληρωμένο και ευκολότερα υλοποιήσιμο. Οι δράσεις αυτές που είναι συμπληρωματικές των προτάσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς για όλη τη χώρα, πρέπει να γίνουν άμεσα, διότι οι ανάγκες των δοκιμαζόμενων πολιτών είναι τεράστιες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους επίγειους και επουράνιους παραδείσους που μας υπόσχονται κάποιοι. Σήμερα είναι η ώρα να δράσουμε.
1. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Θα πρέπει να εξετασθούν  τρόποι ενθάρρυνσης μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που γνωρίζουν μεγάλη διάδοση στις χώρες της Ευρώπης με διαφόρους τρόπους όπως χορήγηση στέγης, μειωμένα δημοτικά τέλη κλπ. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι ενδεικτικά  Συνεταιρισμοί τεχνιτών που επισκευάζουν διάφορα αγαθά ώστε να μην ενθαρρύνεται η κατανάλωση νέων  Συνεταιρισμοί παραγωγών βιολογικών Επιχείρηση κατασκευής  κοινόχρηστων ποδηλάτων και λειτουργίας δανειστικού ποδήλατου, ανακύκλωσης υλικών, λειτουργίας τουριστικών ιστοσελίδων και τουριστικής διαφήμισης του νομού κλπ
2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Σκοπός του προγράμματος των κοινωνικών παντοπωλείων είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών απόρων οικογενειών. Ο θεσμός του "Κοινωνικού Παντοπωλείου" που επεκτείνεται διαρκώς μπορεί να  παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σκοπός του προγράμματος των κοινωνικών φαρμακείων είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε φάρμακα απόρων ασθενών Σκοπός του προγράμματος των φροντιστηρίων αλληλεγγύης είναι να προσφερθεί η απαιτουμένη φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Τα μαθήματα μπορούν να περιλαμβάνουν τόσο μαθήματα στήριξης για τις πανελλαδικές εξετάσεις όσο και μαθήματα ξένων γλωσσών. Το πρόγραμμα θα οργανωθεί από την τοπική ΕΛΜΕ με την στήριξη των Δήμων και θα διδάσκουν εθελοντές καθηγητές του Δημοσίου εν ενεργεία και συνταξιούχοι. Σε αρκετές ήδη πόλεις της χωράς έχουν ξεκινήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες (ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής, Καρπενήσι, Καλαμπάκα.)
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΩΝ  και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ Σκοπός του προγράμματος είναι η λειτουργία καταστημάτων και ηλεκτρονικής σελίδας μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι Δημότες θα προσχωρούν στην αμοιβαία προσφορά και ανταλλαγή κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς χρήματα μέσω προσωπικών συνεννοήσεων, ώστε να προωθηθεί η φιλοσοφία του «Μην πετάξεις τίποτα... αντάλλαξέ το». Όσα προϊόντα δεν ανταλλάσσονται δίνονται σε ιδρύματα και υπηρεσίες.
4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ και ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή δομών, Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ και λοιπών Υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας εθελοντικών ενώσεων και μεμονωμένων πρόσωπων που επιθυμούν να παρέχουν βοήθεια σε ιδρύματα και κοινωνικές ομάδες δημοτών πχ. άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι κ.λπ. Μέσα από ιστοσελίδα θα δημοσιοποιούνται οι συγκεκριμένες ανάγκες, αιτήματα, δράσεις που προγραμματίζονται. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκατασταθεί η οργανωμένη παρέμβαση μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφτούν μέσα από αυτό με την βοήθεια εθελοντικών προσπαθειών, συλλογικών και ατομικών.
5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ  με ενθάρρυνση παράλληλων σχετικών δραστηριοτήτων Με τις μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας μπορούν να διατίθενται χώροι δημόσιοι, δημοτικοί ή προσφερόμενοι από ιδιώτες, προκειμένου άπορα άτομα και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να καλλιεργούν τον δικό τους λαχανόκηπο. Η περίσσεια των προϊόντων θα διατίθενται στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε κοινωνικές δομές (Γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς). Στον χώρους αυτούς θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν παράλληλες οικονομικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η διάθεση από συνεταιρισμό γυναικών που μαγειρεύουν καθημερινά φρέσκο φαγητό, σεμινάρια αυτοκατανάλωσης (εκμάθηση παραγωγής τροφών –ζυμαρικά, μαρμελάδες-, μαθήματα μαγειρικής κοκ)
Κοστολόγηση της πρότασης.
Τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τις περισσότερες δράσεις  είναι σχετικά μικρά. Πέραν από τις γενικότερες πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να αλλάξουν σύμφωνα με την κεντρική πολιτική πρόταση της ΔΗΜΑΡ, τα σχετικά μικρά κονδύλια που θα χρειασθούν για την υποστήριξη των παραπάνω δράσεων μπορούν να εξευρεθούν από τα εξής:
1.                  Η όποια εξοικονόμηση που θα προκύψει στην Αργολίδα από  κοινωνικές δαπάνες σε δήθεν ανάπηρους, προτείνουμε να μην ενισχύσουν τα μεγέθη άλλων τομέων του προϋπολογισμού, αλλά δράσεις κοινωνικής προστασίας.
2.                   Προτείνουμε να γίνει εξοικονόμηση από τα υπέρογκα ενοίκια που πληρώνουν στην Αργολίδα για ακίνητα το Κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Κοινωνικοί Φορείς. Η εξοικονόμηση αυτή να οδηγηθεί στο σύνολό ν απογράφουης σε δράσεις κοινωνικής προστασίας.
3.                  Η συνεργασία όλων των φορέων του νομού, αλλά  και των ενεργών πολιτών θα δώσει τη δυνατότητα να  εξευρεθούν αναγκαίοι πόροι.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
(Πολλές από τις προτάσεις τις έχει πρώτη επεξεργασθεί η Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας)

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

.

.

.

.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.