Archive for Οκτωβρίου 2011

Γιώργος Αμπατζόγλου

Ενας εμπνευσμένος άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου έχασε τη μάχη με το θάνατο.  Υπήρξε ένας εμπνευσμένος Δήμαρχος και οι πολιτικές του αποτελούσαν  φάρο ελπίδας για κάθε αριστερή-προοδευτική δημοτική κίνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκανε την εξής δήλωση: "Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του συντρόφου και αγαπημένου φίλου Γιώργου Αμπατζόγλου. Ακολούθησε πιστά, ως το τέλος της ζωής του, τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς και της δημοκρατίας. Ο Γιώργος Αμπατζόγλου είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ αφήνει ένα εξαιρετικό έργο στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια, γεγονός που εκτιμήθηκε κατ’ επανάληψη από τους συμπολίτες του στην Ελευσίνα. Στη γυναίκα του και στα δυο του παιδιά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια."
Για τις πολιτικές του στο Δήμο Ελευσίνας σε σχέση με την ανακύκλωση ας τον αφήσουμε να μιλήσει μόνος του: (Η συνέντευξη από το Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα)
Θέλω να μου πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας
Γιώργος Αμπατζόγλου, δήμαρχος Ελευσίνας
Από πότε είσαστε δήμαρχος;

Από το 2003 αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, ενός Δήμου δύσκολου με πολλά προβλήματα τα οποία καλούμαστε να επιλύσουμε.
Είσαστε πρωτοπόροι στο θέμα της ανακύκλωσης

Το θέμα της ανακύκλωσης είναι καθοριστικό στη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα σκουπίδια, ιδίως στην Αττική, ή θα μας φάνε ή θα τα φάμε. Έτσι λοιπόν ακολουθήσαμε αυτό που επιτάσσει η νομοθεσία, αυτό που επιτάσσει η εμπειρία των άλλων χωρών. Την οργάνωση της συλλογής, της μεταφοράς και της ανακύκλωσης. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε καθορίσει τις δράσεις μας όλα αυτά τα χρόνια που ασκούμε διοίκηση, δράσεις που γίνονται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες γιατί δεν έχουμε καμία οικονομική ενίσχυση από το κράτος, όμως καταφέραμε, οργανώνοντας την διαχείριση των απορριμμάτων, να μειώσουμε το κόστος και έτσι να βρίσκουμε λεφτά για να κάνουμε τις δράσεις ανακύκλωσης που θέλουμε.
Θα μας μιλήσετε για αυτές τις δράσεις; Οχι αναλυτικά αλλά να καταλάβουμε τι κάνετε στο Δήμος Ελευσίνας.

Σήμερα, όπως είναι οργανωμένος ο Δήμος Ελευσίνας έχει τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων: τα ζυμώσιμα οικιακά τα οποία συλλέγονται καθημερινά στους πράσινους κάδους, μεταφορτώνονται σε ένα press container και οδηγούνται προς ταφή στο ΧΥΤΑ. Έχουμε ως δράση ειδική την οικιακή λιπασματοποίηση, έχουμε διανείμει στους κατοίκους δωρεάν 350 κάδους οικιακής λιπασματοποίησης και φέτος θα διανείμουμε άλλους 100. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα τρία τελευταία χρόνια, παρά την αναπόφευκτη αύξηση του πληθυσμού, να μειώνονται σταδιακά τα ζυμώσιμα που οδηγούμε στο ΧΥΤΑ.
Η δεύτερη δράση είναι τα υλικά συσκευασίας. Από τον Ιούλιο του 2006, έχουμε συμβληθεί με το εθνικό σύστημα ανακύκλωσης, στο οποίο συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση, και ανακυκλώνουμε με τους μπλε κάδους τα υλικά συσκευασίας. Ξεκινήσαμε από 80 τόνους το μήνα και τώρα ανακυκλώνουμε 180 τόνους το μήνα. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, έχουμε οργανώσει την ξεχωριστή περισυλλογή του έντυπου υλικού, κυρίως από φορείς όπως είναι οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα σχολεία. Η τρίτη σημαντική δράση που κάνουμε είναι η διαχείριση των ογκωδών τα οποία αποτελούσαν μία πληγή για τον Δήμο, ο οποίος το 2004 υποχρεώθηκε να δαπανήσει 500.000 ευρώ για αν απομακρύνει από δημοτικό ακίνητο 60.000 κυβικά μέτρα ογκωδών που είχανε ριφθεί, άναρχα. Σήμερα έχουμε αυτόν το χώρο, ο οποίος μας το έδωσε με χρησιδάνειο η εταιρεία Τιτάν. Είναι αδειοδοτημένος, περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό και εδώ διαχειριζόμαστε τα ογκώδη οικιακά, τα οποία συλλέγουμε με skipper μέσα από την πόλη και τα χωρίζουμε σε τρία ρεύματα. Το ένα είναι τα κλαδιά τα οποία τα λειοτεμαχίζουμε και τα μετατρέπουμε σε λίπασμα και το διανέμουμε στους κατοίκους. Το δεύτερο είναι τα ογκώδη οικιακά τα οποία τα τεμαχίζουμε επίσης, μειώνουμε το μέγεθός τους κατά τρεις φορές, τον όγκο τους. Έτσι γλιτώνουμε πολλές μεταφορές, και προς το παρόν οδηγούνται στο ΧΥΤΑ προς ταφή, είμαστε όμως σε αναζήτηση λύσης να αποτελέσει εναλλακτικό καύσιμο είτε για τις τσιμεντοβιομηχανίες που έχουμε στην περιοχή μας, είτε για θέρμανση δημόσιων κτιρίων. Και επίσης περισσεύει μια ποσότητα αδρανών υλικών, μπάζων, τα οποία κακώς οι δημότες πετάνε στα skipper μέσα, αλλά εμείς τα συλλέγουμε ξεχωριστά και τα οδηγούμε προς ταφή, σε λατομείο που είναι υπό ανάπλαση, το λατομείο του Φράγκου.
Έτσι λοιπόν διαχειριζόμαστε ορθολογικά και με λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον τα απόβλητά μας. Παράλληλα έχουμε συμβληθεί και με τα υπόλοιπα συστήματα ανακύκλωσης, ώστε με σημειακή περισυλλογή μέσα από την πόλη να συγκεντρώνουμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λυχνίες, μπαταρίες, λάστιχα ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος από μόνος του συλλέγει ξεχωριστά και οδηγεί προς ανακύκλωση, τα λάδια των δημοτικών οχημάτων και τις μπαταρίες των δημοτικών οχημάτων.
Θέλετε να μας τα πείτε αυτά και με αριθμούς;

Ο Δήμος Ελευσίνας όταν ξεκίνησε την προσπάθεια της ανακύκλωσης είχε ένα σκηνικό μπροστά του όπου το 80 τοις εκατό ωδηγείτο  προς ταφή και το 20 τοις εκατό των αστικών αποβλήτων το βρίσκαμε διατεθειμένο, αποτεθειμένο στις διάφορες αλάνες, στα διάφορα οικόπεδα. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε και να ανακυκλώνουμε το 90 με 92 τοις εκατό και μόνο το 8 έως 10 τοις εκατό υπόλλειμμα της κατεργασίας, να οδηγείται σε ΧΥΤΗ. Σήμερα είμαστε στη μέση αυτού του δρόμου. Το 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάσαμε ανακυκλώσαμε το 34 τοις εκατό του συνόλου των αστικών αποβλήτων, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του μεγέθους που επιτύχαμε το 2006. Διακινούμε στο χώρο αυτό, το δημοτικό κέντρο ανακύκλωσης, περίπου κάθε χρόνο, 30.000 κυβικά μέτρα ογκώδη απόβλητα. Θα αρχίσουμε μία δράση για λιπασματοποίηση με κλειστό σύστημα των πράσινων της λαϊκής αγοράς. Ξεκινήσαμε μία πιλοτική δράση για τη συλλογή των επικινδύνων οικιακών αποβλήτων, φαρμάκων, διαλυτών κλπ, που οι κάτοικοι αναπόφευκτα ρίχνουν μέσα στους κάδους μέχρι σήμερα.
Και ελπίζουμε σε ένα μήνα να έχουμε πλήρη μελέτη και αξιολόγηση ποια μέθοδος τελικής διάθεσης των απορριμμάτων ταιριάζει για την Ελευσίνα. Και εννοούμε είτε κλειστή αερόβια λιπασματοποίηση, η οποία θα δίδει κομπόστ, είτε κλειστή αναερόβια λιπασματοποίηση η οποία θα δίνει μεθάνιο και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δύο αυτές μέθοδες που ταιριάζουν καλύτερα σε μια πόλη των 30.000 κατοίκων όπως είναι η Ελευσίνα έχουν ως βασική παράμετρος το κόστος επένδυσης και το κόστος λειτουργίας. Το κόστος λειτουργίας θα είναι πολύ μικρότερο από όσα πληρώνουμε σήμερα στον ΕΣΤΝΑ για την ταφή των απορριμμάτων μας. Το κόστος επένδυσης προετοιμαζόμαστε να το διεκδικήσουμε από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ή από τα ΣΔΙΤ. Έτσι λοιπόν θέλουμε η Ελευσίνα η οποία υπήρξε στο παρελθόν μία πόλη υπόδειγμα ρυπασμένης και υποβαθμισμένης, πέρα απ΄ τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος που έχουμε κατορθώσει σήμερα, να αναδειχθεί σε πόλη πρότυπο της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικά ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εσείς έχετε προηγούμενη εμπειρία στα θέματα της ανακύκλωσης.

Πριν αναλάβω τα δημαρχιακά μου καθήκοντα δούλεψα επί πολλά χρόνια σε εταιρεία ανακύκλωσης αλουμινίου και σε εταιρεία αξιοποίησης βιομηχανικών αποβλήτων. Έτσι λοιπόν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω και να δω τι γίνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό με βοήθησε από την αρχή στην επιλογή μερικών κρίσιμων λύσεων και μερικών κρίσιμων μεγεθών. Δεν ξέρω πόσοι Δήμοι έχουν ζυγολόγιο ώστε να ζυγίζουν κάθε κιλό απόβλητου που εξέρχεται απ΄ την πόλη. Αυτό είναι όμως καθοριστικό και βασικό για να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Όμως η εμπειρία, οι γνώσεις, δεν αρκούν για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, τουλάχιστον στη Ελλάδα, όπου όλοι αρεσκόμαστε σε μη σύννομες λύσεις ή θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων στην αυλή του γείτονα.
Εμείς λοιπόν θέλουμε η Ελευσίνα να γίνει αυτάρκης, να έχει τη δική της λύση η οποία καθορίζεται και από την νομοθεσία, η οποία απαγορεύει πλέον να οδηγούνται σε ταφή απόβλητα τα οποία δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Και φυσικά, το όλο αυτό πακέτο θα οδηγήσει σε μία μείωση του σημερινού κόστους διαχείρισης. Η μείωση αυτή θα είναι της τάξεως των 300 έως 400.000 ευρώ το χρόνο, διότι σήμερα πληρώνουμε στον ΕΣΤΝ το 6% των τακτικών μας εσόδων, ανεξάρτητα από τις ποσότητες που οδηγούμε προς ταφή. Το αποτέλεσμα λοιπόν της ανακύκλωσης δεν φαίνεται στα οικονομικά μεγέθη μέχρι σήμερα. Εμείς θέλουμε να αποδεσμευτούμε από τον ΕΣΤΝ, θέλουμε να φύγουμε από αυτό το γιγαντιαίο σύστημα που αφορά 97 Δήμους της πρωτεύουσας, να βρούμε μία δική μας λύση και να οδηγούμε προς ταφή μόνο το 8% των απορριμμάτων μας, για το οποίο και θα πληρώνουμε βεβαίως. Αλλά ανάλογα του τονάζ και όχι ανάλογα με τα έσοδά μας.
Μιας και έχετε την εμπειρία μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα του τι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες;

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην ανακύκλωση. Στις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 15, ίσως και 20 χρόνια όπως στην Γερμανία καθιερώθηκε η διαλογή στην πηγή. Η μεγαλύτερη αξιοποίηση των αποβλήτων μπορεί να προέλθει από τη διαλογή στην πηγή. Όταν ανακατευτούν είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα ξεχωρίσεις και να τα αξιοποιήσεις. Έτσι λοιπόν έχουνε πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης στα υλικά συσκευασίας. Είναι της τάξεως του 25 τοις εκατό Για λόγους σύγκρισης σας αναφέρω ότι στην Ελευσίνα ξεκινήσαμε με 8 τοις εκατό σήμερα είμαστε στο 17 τοις εκατό και αισιοδοξούμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε υπερβεί το 20. Ταυτόχρονα δεν νοείται ΧΥΤΑ πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι απλώς γιατί είναι δαπανηρό, δαπανηρή λύση, όχι απλώς γιατί είναι μία λύση που δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά διότι είναι σημαντικότατες οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τους χώρους της ταφής.
Και δεύτερον, υπάρχει σοβαρή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Έτσι λοιπόν, όλες οι χώρες, κατεργάζονται και αξιοποιούν τα απόβλητά τους και το υπόλειμμα που οδηγείται προς ταφή είναι βιολογικά αδρανές. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει περεταίρω ζύμωση, δεν υπάρχει ο κίνδυνος τα όμβρια νερά να ξεπλύνουν επικίνδυνα συστατικά που να βρεθούνε στον υδροφόρο ορίζοντα. Θα γνωρίζετε ίσως ότι στην περιοχή μας ο ΧΥΤΑ της Φυλής και των Άνω Λιοσίων έχει ρυπάνει σχεδόν όλη την πεδιάδα του Θριάσιου Πεδίου. Ποιος θα πληρώσει αυτό το τίμημα; Ποιος θα εξυγιάνει αυτή τη ρύπανση για τις μελλοντικές γενιές; Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη.
Θα ήθελα να μας σχολιάσετε ανακύκλωση και περιβάλλον ανακύκλωση και υγεία.
Το θέμα της ανακύκλωσης είναι κεφαλαιώδες. Κάνοντας ανακύκλωση, όχι απλώς εξοικονομούμε χρήσιμα υλικά και ενέργεια, αλλά μειώνουμε την ποσότητα των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε κιλό αστικού απόβλητου που δημιουργούμε προέρχεται από 100 κιλά φυσικούς πρώτους πόρους, πρώτες ύλες. Έτσι λοιπόν με την ανακύκλωση, γλιτώνουμε εκατονταπλάσια ποσότητα φυσικών πόρων που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αυτών των αγαθών. Όμως, παράλληλα, η ανακύκλωση δημιουργεί ένα καθαρότερο, ένα υγιεινότερο περιβάλλον, τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στους χώρους εργασίας είτε πρόκειται για αξιοποιήσεις με λιπασματοποίηση ή με καύση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή, είτε ταφής. Έτσι λοιπόν η διαχείριση των απορριμμάτων και όπως ανέδειξε και η τελευταία απεργία των εργαζομένων αποτελεί εκτός των άλλων, εκτός της περιβαλλοντικής του διάστασης και ένα πρόβλημα που συνδέεται με την υγιεινή των πόλεων και των εργαζομένων.
Αυτό δε θα πρέπει να το παραβλέπουμε και είναι καθοριστικό. Συνολικά λοιπόν η ανακύκλωση και η αξιοποίηση είναι αναγκαίες λύσεις τόσο περιβαλλοντικά όσο και από πλευράς υγιεινής της πόλης.
Θα μας πείτε λίγο για τις δράσεις που κάνετε στα σχολεία; Και πόσο σημαντικό είναι τα νέα παιδιά να μαθαίνουν από μικρά μορφές ανακύκλωσης.

Τις δράσεις ανακύκλωσης που κάνουμε τις έχουμε προπαγανδίσει σχεδόν δύο χρόνια στους κατοίκους της Ελευσίνας. Το ποσοστό πειθαρχίας προς τους κανόνες της ανακύκλωσης συνεχώς βελτιώνεται, όμως η μεγάλη γενιά, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, συνεχίζει μερικές από τις κακές συνήθειες. Είναι φανερό λοιπόν ότι πρέπει να στραφούμε και να διαπαιδαγωγήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, συνειδητοποίησης και ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία της πόλης, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικό λύκειο σε συνεργασία με τα τρία συστήματα ανακύκλωσης, των συσκευασιών, των ηλεκτρικών συσκευών και των μπαταριών. Γίνονται συνεχείς ενημερωτικές συζητήσεις με τους καθηγητές και τα παιδιά, ώστε να ενσωματώσουν εν τέλει την ανακύκλωση στην καθημερινή τους ζωή. Να γίνει συνείδηση. Απ΄ αυτό προσδοκούμε ό,τι και η κεντρική Ευρώπη, συνεχώς να βελτιώνεται η ανακύκλωση, συνεχώς οι πολίτες να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και σταδιακά να απαλλαγούμε από το άγχος της διάθεσης των απορριμμάτων.
Όταν έρχονται τα ογκώδη οικιακά στο χώρο αυτό, αποτίθενται απέναντι, διαχωρίζονται με αρπάγη στα ογκώδη προς τεμαχισμό, τα κλαδιά οδηγούνται στον κλαδοτεμαχιστή που βλέπετε εδώ, ο οποίος τα τεμαχίζει σε μέγεθος δύο εκατοστών και στη συνέχεια αφού τα ανακατέψουμε με χώμα και χωνεμένη κοπριά προκύπτει το λίπασμα και το τρίτο ρεύμα όπως είπα, είναι μικροποσότητες μπάζων που έχουν αποτεθεί και τις οποίες ξεχωρίζουμε, συλλέγουμε σε διαφορετικό σημείο και σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οδηγούμε προς ανάπλαση λατομείο. Στον ίδιο χώρο βεβαίως συλλέγουμε ελαστικά που κακώς έχουν πέσει στα ογκώδη οικιακά, αλλά παραβρίσκονται, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τις μπαταρίες, για να τις παραδώσουμε στα εξουσιοδοτημένα συστήματα προς ανακύκλωση.
Στο κιβώτιο αυτό βάζουμε τις λυχνίες φθορισμού, τις επιμήκεις, ώστε με ασφάλεια να μεταφέρονται στο χώρο περισυλλογής. Επίσης στο container αυτό συλλέγουμε, συγκεντρώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από διάφορα σημεία της πόλης, μπορούν και οι κάτοικοι εφτά μέρες την εβδομάδα να φέρουν στο χώρο αυτό τις ηλεκτρικές τους συσκευές και όταν συμπληρωθεί το container παραδίδεται στο σύστημα ανακύκλωσης συσκευών, τα οποία το οδηγεί σε βιομηχανική μονάδα που υπάρχει στην περιοχή μας, στους Άγιους Θεόδωρους συγκεκριμένα, προς ανακύκλωση. Θα ήθελα αν πω ότι στο κέντρο αυτό ανακύκλωσης απασχολούνται 15 άτομα. Τα 15 αυτά άτομα τα έχουμε πάρει όλα από προγράμματα του ΟΑΕΔ, που δε θα έβρισκαν δουλειά διαφορετικά. Εμείς τους απασχολούμε, δημιουργήσαμε 15 θέσεις εργασίας και τα χρήματα, τη συμβολή του δήμου τα βγάζουμε από τις δράσεις ανακύκλωσης. Είναι λοιπόν σημαντικό ότι η ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων που στη Γερμανία έχει τόσες θέσεις εργασίας όσες έχει η χαλυβουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία, να γνωρίζει την ίδια άνθιση και ανάπτυξη και στη χώρα μας.
Στο χώρο αυτό, συλλέγουμε μικροποσότητες ελαστικών και σκληρού πλαστικού τα οποία συναντάμε μέσα στα ογκώδη οικιακά και τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή με τις εταιρείες ανακύκλωσης, η ECOELASTIC  από το σύστημα ανακύκλωσης ελαστικών στη μία περίπτωση, βιομηχανία πλαστικών στη άλλη ώστε να τα οδηγήσουμε προς ανακύκλωση. Βεβαίως αυτή η προσπάθεια ξεκινάει τώρα, γίνεται πρακτικά χειροδιαλογή, αλλά πιστεύουμε με την πάροδο του χρόνου να βελτιωθούν και οι αποδόσεις μας.

Στην πόλη της Ελευσίνας υπάρχουν 150 θέσεις συλλογής μπαταριών με τους διαφανείς κάδους του συστήματος ΑΦΙΣ. Αυτές τις μπαταρίες σε τακτά περιοδικά διαστήματα τις συλλέγουμε στον συγκεκριμένο κάδο και όταν πληρωθεί ειδοποιούμε το σύστημα για να έρθει να πάρει μια αξιοπρεπή ποσότητα. Έτσι λοιπόν άλλο ένα σημείο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών βρίσκεται στο κέντρο ανακύκλωσης του Δήμου.

Εδώ συγκεντρώνουμε τα κλαδέματα, τα ανακατεύουμε με κοπριά και τα αφήνουμε να ωριμάσουν.
Τα κλαδιά τεμαχίζονται για να μειωθεί ο όγκος τους, στη συνέχεια ανακατεύονται με κοπριά ανά τακτά διαστήματα τα καταβρέχουμε και τα ανακατεύουμε και μέσα σε πέντε μήνες έχουμε έτοιμο λίπασμα για να μοιράσουμε δωρεάν στους δημότες μας. Να πω ότι έχουμε συνεργαστεί και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Leave a comment

Στήριξη μαθητών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Το ζήτημα της στήριξης μαθητών από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα θέτουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας. Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Νίκος Τσούκαλης έχει ως εξής:
Η σημερινή οικονομική κρίση πλήττει μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή τα παιδιά και τους εφήβους, τους μαθητές της χώρας. Η απώλεια της εργασίας, η οικονομική δυσπραγία και ανέχεια συνεπάγεται ανασφάλεια, άγχος, κατάθλιψη, ένταση στις σχέσεις των ενηλίκων και, συχνά, δυσμενείς επιπτώσεις και στα παιδιά τους. Επισημαίνεται ότι ήδη το 2009, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανερχόταν σε 23,7%, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Σε ανακοίνωση του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθήνας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (13-10-2011) περιγράφεται μια ολοένα και πιο ζοφερή πραγματικότητα για τα φτωχά παιδιά, τα οποία εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Αναφέρεται, μάλιστα ότι σε σχολεία της Αθήνας έχουν καταγραφεί ακόμη και κρούσματα λιποθυμίας λόγω ασιτίας.
Είναι προφανές, ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, επιτακτική ανάγκη είναι ο άμεσος συντονισμός και η συνεργασία των αρμοδίων Υπουργείων με την Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, προκειμένου μαθητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να απολαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη και μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς και σε τι θα συνίσταται αυτή η στήριξη;
-Με ποιον τρόπο εντοπίζονται και καταγράφονται τα προβλήματα που σχετίζονται με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των μαθητών, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή απειλούνται απ’ αυτό εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους; Πώς συντονίζονται οι φορείς;

Leave a comment

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης για τις επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων .

Ο προπηλακισμός του υπουργού κ. Χ. Καστανίδη- σε ιδιωτικές στιγμές και ενώ παρακολουθούσε ταινία σε κεντρικό κινηματογράφο της πόλης μας - από ομάδα φοιτητών που πραγματοποιούσε εκδήλωση κατά του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, είναι ένα ακόμη περιστατικό βίας που συνέβη στην πόλη μας.
Τα φαινόμενα βίας και οι προπηλακισμοί κατά πολιτικών δεν συνιστούν πολιτική αντιπαράθεση. Είναι απαράδεκτες ενέργειες, ξένες προς το δημοκρατικό λαϊκό κίνημα και εχθρικές προς την κουλτούρα της αριστεράς. Θυμίζουν σκοτεινές περιόδους της ελληνικής πολιτικής ζωής, όπου η αριστερά ήταν το θύμα ανάλογων επιθέσεων.
Ο αγώνας για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας και θα οδηγήσουν σε νίκες το δημοκρατικό κίνημα δεν συνάδει με τέτοιες πολιτικές πρακτικές.
Ο αγώνας για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ και για αλλαγές στον νόμο, περνάει μέσα από τα ανοικτά και αγωνιζόμενα για τη βελτίωση των σπουδών πανεπιστήμια.
Oι προπηλακισμοί πολιτικών σε ιδιωτικές στιγμές δε συνιστούν «αντισυστημική» πρακτική αλλά δυσφήμιση της λαϊκής πάλης. Το δε ψυχόδραμα, του να βιώνονται τέτοιες ενέργειες ως σύγκρουση με την καρδιά του συστήματος, θα ήταν απλά μια γραφική επίδειξη δύναμης που υπάρχει μόνο στο φαντασιακό των δρώντων, αν δεν γινόταν επικίνδυνη εξυπηρετώντας τις δυνάμεις που επιδιώκουν τη δημοκρατική συρρίκνωση.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, να καταδικάσουν τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές.

Leave a comment

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τη συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM για τα δικαιώματα του Champions League .

Το θέμα της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα του Champions League φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Επικρατείας. Το κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Νίκος Τσούκαλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Θανάσης Λεβέντης, έχει ως εξής:
 Την στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη μείωση των δαπανών της δημόσιας τηλεόρασης και μάλιστα μέσω της εφεδρείας - απόλυσης περίπου 1000 εργαζομένων, η διοίκηση της ΕΡΤ προχωρά σε συμφωνία με την TEAM ( την εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του Champions League).
 Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η ΕΡΤ χρειάστηκε να προσφέρει 18-24 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League, τα οποία και θα προκαταβάλει στην ΤΕΑΜ, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα χορήγησης εγγυητικής επιστολής.
 Η κρατική τηλεόραση πρόκειται να δείξει 17  αγώνες το χρόνο, χωρίς να έχει την αποκλειστικότητα του τελικού του Champions League, αφού παράλληλα θα τον δείχνει και η Nova. Για να μπορέσει η ΕΡΤ να έχει οικονομικό όφελος, πρέπει να βρει για κάθε αγώνα που θα μεταδίδει διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ, την ώρα που η διαφημιστική αγορά τονίζει ότι η διαφημιστική απόδοση του Champions League τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική πτώση.
 Και όλα αυτά τη στιγμή που θα μπορούσε να πάρει και πάλι τα δικαιώματα με λιγότερα χρήματα, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα  τα υπόλοιπα κανάλια δεν πρόσφεραν στην ΤΕΑΜ περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το έτος ( η συμφωνία της ΕΡΤ είναι 6-8 εκατ. ευρώ το έτος). Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη πρακτική είχε εφαρμόσει και η ΕΡΤ με τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, με προκλητικές συμφωνίες με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου για το χρηματικό αντίτιμο της συμφωνίας της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ;
  • Το ποσό αυτό θεωρείται αναλογικό, όταν οι αντίστοιχες προσφορές των ιδιωτικών καναλιών  ήταν πολύ μικρότερες;
  • Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ από τη συγκεκριμένη συμφωνία;

Leave a comment

“Υπάρχει άλλος αθλητισμός;

Βία,
στημένα, διαφθορά, διαπλοκή

Η Δημοκρατική Αριστερά Κορινθίας σας προσκαλεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11 π.μ.
στην αίθουσα θεάτρου του Δημαρχείου Κορίνθου σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

“Υπάρχει άλλος αθλητισμός;
Η αριστερή αντίληψη για την αθλητική πραγματικότητα”.

Εισηγητές:
Γιάννης Γεωργάκης: Αθλητικός συντάκτης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Σωτήρης Τριανταφύλλου: Αθλητικός συντάκτης
εφημερίδας “Goal” και του Ρ/Σ “Sentra Goal”

Γιώργος Τζιας: Συγγραφέας - αθλητικός αναλυτής

Παρέμβαση:
Γρηγόρης Ψαριανός: Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς

Leave a comment

Συνέντευξη Κουβέλη: Προτάσεις για τη φορολογία, Μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις

Συνέντευξη στην Κατερίνα Σινάνη, www.newsbomb.gr, 3.10.11
Αλαλούμ αποφάσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο "Newsbomb.gr".

Κύριε Κουβέλη ποια είναι η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα απανωτά φορολογικά μέτρα και τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο ανακοινώνονται; Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων, κατευθυντήρια θέση μας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής.
Υποστηρίζουμε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων και την αύξηση της συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, τη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου.
Προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ με μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% και την ένταξη στο 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τη θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας.

Ζητήσαμε τουλάχιστον να μην υπάρξει το μέτρο της επιβολής του 23% στα είδη εστίασης. Η επιβολή αυτού του Φ.Π.Α. αυτονόητα θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία. Η κοινωνία δεν αντέχει να πληρώνει συνεχώς το αλαλούμ των κυβερνητικών αποφάσεων.
Έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας για τον εντοπισμό και φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες στην αλλοδαπή, τον έλεγχο των καταθέσεων που η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τη θέσπιση νόμου που θα υποχρεώνει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες με την επιβολή αντίστοιχου φόρου.
Ζητήσαμε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους.
Ζητήσαμε τη δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Η κυβέρνηση ενεργεί απαράδεκτα και φορτώνει φορολογικά βάρη στους οικονομικά αδύναμους και τους συνθλίβει.
Η εφεδρεία είναι το θέμα των ημερών. Παρατηρείται ωστόσο το εξής φαινόμενο: ο απόφοιτος Δημοτικού πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο €19.000 το χρόνο, ενώ από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις €27.000, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ο πτυχιούχος ΑΕΙ, αν βρει δουλειά, θα πληρώνεται με το βασικό μισθό, δηλαδή €8.600. Είναι όμως αυτός που με τους φόρους του πληρώνει τους μισθούς του Δημοσίου. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.
Το ζητούμενο είναι το αποτελεσματικό και παραγωγικό κράτος. Η περιστολή των δαπανών του δημοσίου υπονομεύεται από το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση φορέων με καταργήσεις και συνενώσεις οργανισμών και επιτροπών, που δεν προσφέρουν έργο, αλλά ιδρύθηκαν απλώς για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο κομμάτων εξουσίας.
Έχουμε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να βρίσκονται στον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες. Έχουμε ταχθεί υπέρ της διατήρησης, με κυρίαρχη την παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου, εκείνων των επιχειρήσεων, που είναι δημοσίου συμφέροντος και υπηρετούν κοινωνικό αγαθό.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία. Υποστηρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις.
Εξάλλου, όταν η κυβέρνηση επιβάλλει την εργασιακή εφεδρεία και προωθεί απολύσεις δεν υπολογίζει ούτε το κόστος της ανεργίας που θα διογκωθεί, ούτε το κόστος της κοινωνίας που γεμίζει ανέργους. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι ενιαίο. Το ενιαίο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με το δεδομένο ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια έχουν περικοπεί οι αποδοχές τους σε ποσοστό περίπου 40%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν μισθολογικές ακρότητες και προνόμια του παρελθόντος, όπου υπάρχουν.
Το ενιαίο μισθολόγιο να υλοποιηθεί σε δύο στάδια, ώστε να υποβοηθά την πολιτική των μετατάξεων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται φαινόμενα κουρελιάσματος της Δικαιοσύνης (π.χ. Ψωμιάδης, που πέρασε στα «ψιλά»). Η ποιότητα της Δημοκρατίας μιας χώρας κρίνεται πρώτα απ’ όλα από τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη της; Εκεί βρίσκουν τελικά στήριγμα οι υπόλοιπες εκτροπές; Ποια είναι η άποψή σας ως νομικού;
Η Δικαιοσύνη οφείλει να υπηρετήσει την ανεξαρτησία της. Πρέπει να παύσει να διορίζεται η ηγεσία της από την εκάστοτε κυβέρνηση και να εκλέγεται από τους ίδιους τους δικαστές. Αυτός ο διορισμός αποτελεί δυνάμει ιμάντα μεταφοράς από το χώρο της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκριθεί στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων. Σήμερα, η καθυστέρηση που σημειώνεται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, συνιστά αρνησιδικία. Κυρίως, πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις εσωτερικού ελέγχου της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, χωρίς να προσβάλλεται η ανεξαρτησία των δικαστών και να υπηρετείται η αντικειμενικότητά της.
Ζητάτε ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, αποκλείοντας ΣΥΝ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., τις οποίες χαρακτηρίσατε παλαιοκομμουνιστικές δυνάμεις. Είναι πιο πολλά αυτά που σας χωρίζουν από αυτά που σας ενώνουν;
Μέσα στις δραματικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ρευστοποίησης της κοινωνίας, της αμφισβήτησης του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος, καταγράφεται παντού η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σύστημα με την ανάδειξη νέων πολιτικών υποκειμένων. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι την αφορά ευθέως η ανταπόκριση σ΄αυτή την αναγκαιότητα. Για τον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο διατυπώνουμε στην ελληνική κοινωνία ένα πολιτικό σχέδιο ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Ο χώρος του σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού, παραμένει σήμερα χωρίς γνήσια έκφραση και εκπροσώπηση. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις του οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις, παίρνοντας διαζύγιο από την ουσιαστική , προοδευτική διαχείριση των σύγχρονων προβλημάτων, δημιουργεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Απευθυνόμαστε στους πολίτες του ευρύτερου χώρου της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενταγμένες σήμερα σε σχηματισμούς ή ανένταχτες, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Τους καλούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, ανοιχτής πολιτικής επικοινωνίας. Δεν υπάρχει, με δεδομένη την πολιτική που ακολουθούν, πεδίο δημιουργίας «τόξου της αριστεράς» τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΚΚΕ.

Leave a comment

Ανακοίνωση νεολαίας της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις καταλήψεις στα σχολεία .

Η νέα σχολική χρονιά άρχισε για το «νέο σχολείο» με τις συνηθισμένες ελλείψεις σε προσωπικό και μία έλλειψη - έκπληξη : Το «νέο σχολείο» ξεκίνησε χωρίς βιβλία με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών.
Κατανοούμε τις αντιδράσεις της μαθητικής κοινότητας, όμως ως νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστηρίζουμε σταθερά την ανάγκη για ανοικτά σχολεία. Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται μέσα στις αίθουσες, σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και παλεύοντας με όσα μέσα υπάρχουν για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Leave a comment

.

.

.

.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.